AUTOR ARCHIWUM WSPÓŁPRACA

Tajny przepis na smakowitą pizzę

15/04/2015
Lubisz pizzę?! Ba! Kto jej nie lubi… Uwaga! Znam jedną osobę! To mój dziadek. Według niego, pizza to bezwartościowy zapychacz żołądka. Niech tak będzie. Tak czy siak, jestem i będę wielkim fanem pizzy. Dam Wam przepis na pizzę, jakiej świat nie widział i nie smakował…

Jaka jest najlepsza pizza na świecie? 99% osób odpowie, że pizza włoska. Nic bardziej mylnego. Byłem we Włoszech w kilku pizzeriach. W większości przypadków, byłem zawiedziony – zbyt małą ilością składników oraz niesmacznym ciastem. Za taką miernotę płacisz jak za zboże (od ok. 35 do 50 zł), a za 15 minut znów jesteś głodny… Z „sieciówek” najgorszą pizzą w Polsce jest Telepizza. Chyba że ktoś lubi gumę do żucia o smaku pizzy to może ją śmiało zamawiać.

Lenistwo

Zdecydowanie wygodniej i szybciej jest zamówić pizzę przez Internet czy telefon. Wiem, że spędzanie wolnych chwil przy garach nie należy do przyjemnych czynności…

Nie bądź leniem. Nie tłumacz się tym, że nie masz czasu, że nie umiesz gotować. Umów się na wieczór z dziewczyną, żoną, kochanką, sąsiadką… i zrób smakowitą pizzę! Nie przejmuj się tym, że nie masz smykałki do gotowania – w grupie jest raźniej. Ostatnio ze znajomymi wpadliśmy na pomysł, aby zrobić domową pizzę. Pichcenie wśród towarzyszy jest świetną alternatywną na spędzenie wieczoru. Zamiast włóczyć się po mieście, włącz muzykę (polecam Kamp!), otwórz winko i wkręć się w kucharzenie pizzy.

Jesteś tym co jesz

Pizzerie zazwyczaj nie mają świeżego ciasta. Powód jest prosty. Przygotowanie świeżego ciasta na pizzę zajmuje więcej czasu. Dlatego niektórzy pizzermani mrożą przygotowane placki, aby mieć je na zapas. Ze składnikami jest mniejszy problem. Leżą w lodówce i czekają na odpowiedni moment, jednak tutaj też można trafić na stare produkty.

Przygotowując domową pizzę, wiesz co jesz. Kupujesz ulubione (świeże) składniki. W czym tkwi sekret smakowitej pizzy? Oczywiście w cieście. Ameryki nie odkryłem, jednak nie każdy wie, że zwykła mąka z hipermarketu nadaje się do zrobienia, co najwyżej zakalca. Idealne ciasto do zrobienia pizzy na cienkim lub grubym cieście to odpowiednik włoskiego typu 00. Pizza z tej mąki była krucha i delikatna – rozpływała się w ustach.

Pizzowe ciekawostki

POLSKIE

• co dziesiąty Polak jada pizzę przynajmniej raz w tygodniu. Z kolei 48% je raz w miesiącu.

• 16% badanych zamawia pizzę do domu lub pracy. Pizza to nadal najpopularniejsze w Polsce danie na wynos.

• ponad 60% Polaków wybiera margheritę.

•  Polacy nie lubią jeść pizzy w samotności. Blisko połowa badanych najchętniej spożywa ją w towarzystwie partnera, 40 proc. ze znajomymi, nie tylko podczas imprez, a 10 proc. z członkami rodziny.

• najchętniej wybieranym przez Polaków dodatkiem do pizzy są pieczarki

• 70% zamówień w Polsce jest dokonywana przez mężczyzn.


ŚWIATOWE

• w 1994 roku zamówiono pierwszą pizzę przez Internet

• w 2001 roku Pizza Hut dostarczyła małą pizzę na międzynarodową stację kosmiczną – za co musiała zapłacić Rosyjskiej Agencji Kosmicznej milion dolarów.

• co roku na świecie sprzedaje się pięć miliardów pizz, do których wykorzystuje się ok. 115 milionów kg pepperoni. Co sekundę ludzie jedzą 350 kawałków pizzy.

• w amerykańskiej sieci pizzerii Domino’s zaniechano obietnicy gwarantowanej dostawy w 30 minut, ponieważ ich kierowcy powodowali zbyt dużo wypadków.

• 9 lutego odbywa się Międzynarodowy Dzień Pizzy

• w 1990 roku została zrobiona największa pizza świata. Waży 12,2 tony, ma średnicę 37,4 metra. Do jej zrobienia zużyto 3960 kg sera, 1763 kg pieczarek, 1984 kg sosu pomidorowego.

• najwięcej pizzy na świecie zjada się w sobotnie wieczory.

• podobno kobiety dają największe napiwki dostawcom pizzy.

• najstarsza pizzerią na świecie uważana jest neapolitańska Antica Pizzeria Port’Alba. Działa ona od 1830 roku.

• najlepszą neapolitańską pizzę na świecie zrobił w 2014 roku…Australijczyk Johnny Di Francesco, a nie Włoch.

• najwięcej pizzy na świecie jedzą Norwegowie – 5,4 kg rocznie

 

Tajny przepis na smakowitą pizzę
cztery pizze średniej wielkości

CIASTO
– 600g mąki typ 00
– 365ml wody
– 24g świeżych drożdży lub 12g drożdży instant
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1 1/2 łyżki oliwy

SOS
– 400g pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego (nie koncentratu, 100% pomidorów)
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oliwy
– 1 łyżeczka oregano
– 1/2 łyżeczki soli

DODATKI
Z tych składników robiłem pizzę:
ser, pieczarki, szynka, pepperoni, bazylia, małe pomidorki, pieprz cayenne, curry.
Alternatywne składniki: groszek, kukurydza, czerwona cebula, papryczki chilli.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA PIZZY

1.  Wymieszaj suche składniki – mąka, drożdże, sól, cukier.

2.  Do suchych składników dodaj mokre składniki – woda, oliwa.

3.  Wyrób ciasto, aż będzie jednolite – najlepiej robotem z hakiem. Ręczna robótka też wchodzi w grę.

4.  Podziel ciasto na cztery równe części.

5.  Uformuj kule z podzielonych kawałków ciasta. Tocz kulę po blacie, nie wywierając nacisku pionowego. Tak zrobiona kula ciasta znacznie lepiej trzyma w środku powietrze. W każdym ruchu obracaj ciasto w dłoni o ok. 1/4 pełnego obrotu. Jeżeli ciasto za mocno lub za słabo trzyma się w dłoni to posyp ręce mąką lub lekko zwilż wodą. Aby kula nadawała się na pizzę, zamknij ją od spodu.

6.  Po zrobieniu kul, połóż je obok siebie i nakryj mokrą ścierką. Daj im 30 minut na odsapnięcie (gluten zawarty w mące musi efektywnie powiązać składniki), wtedy będą się lepiej rozciągać.

7.  W międzyczasie przygotuj sos na pizzę. Do miski wlej pomidory z puszki, oliwę, dodaj oregano, ząbek czosnku i sól. Zmiksuj wszystko blenderem na gładko.

8.  Rozgrzej piekarnik do 220-230 stopni.

9.  Kulki bez pomocy wałka, należy rozciągać w dużej ilości mąki wysypanej na blat. Uciskaj ciasto, przesuwając dłonie z dołu do góry, a następnie po obwodzie w dół – pamiętaj, aby nie spłaszczyć brzegów. W efekcie w brzegach pizzy pozostaje powietrze, co by było niemożliwe używając wałka. Nie jestem pizzermanem, więc nie rozciągałem placka w powietrzu. Tobie zapewne też to się nie uda… ale możesz spróbować – na własną odpowiedzialność. Wystarczy jak rozciągniesz placek na blacie według własnego uznania. Im cieńszy tym lepszy.

10.  Połóż placek na papierze do pieczenia. Posmaruj go przygotowanym wcześniej sosem. Dodaj ser żółty oraz swoje ulubione składniki. W moim przypadku dodałem: pieczarki, szynkę, pepperoni, bazylię, pomidorki koktajlowe. Wszystko posypałem odrobiną pieprzu cayenne.

11.  Do rozgrzanego piekarnika włóż pizzę – przenieś ją na papierze. Piecz przez ok. 13-15 minut.

12.  Bon appetit!!

Jeżeli macie jakieś pytania – możecie je śmiało zadać w komentarzach. Jeżeli już uda wam się zrobić pizzę według mojego przepisu – pochwalcie się zdjęciem również w komciach.

Jeżeli spodobała Ci się publikacja: polub fan page.

Dzięki!

  • PRZECZYTAJ TAKŻE:

    Paraliżujące skoki do wody

    Całodniową wycieczkę na skuterach po wyspie Siquijor na Filipinach można opisać krótko - to była ekstremalna walka z własnymi słabościami, która miała miłe akcenty wybornej przygody.

    28/09/2017

    Wielki powrót na Filipiny

    Nurkowanie z rekinami wielorybimi, sardynkami i żółwiami, skok ze spadochronem, zwiedzanie bajecznych wodospadów i dziewiczych plaż, rytuały z szamanami - to tylko niektóre z atrakcji, które mam zamiar zrealizować na drugich wakacjach życia na Filipinach.
    18/03/2017

    Koszykarski rekord rzutów osobistych

    Pandemia sprawiła, że człowiek chcąc, nie chcąc musi siedzieć w domu…albo w ogrodzie. Na rodzinnej działce jest mini boisko do koszykówki. Zawinąłem rękawy i zorganizowałem konkurs w...
    05/04/2020